Befektetési technikák

Hova tegyem a pénzem?

1. Milyen befektetési jegyet vegyek?

2015. január 31. 04:42 - Pénzember

Tanácsok kezdőknek

1. Minimális kockázathoz sorolt befektetési jegyek

Korábbi maximális éves hozam: 1,92 %

Ebben a kategóriában 1,92 %-os legnagyobb éves hozamot realizáltak a befektetési jegy tulajdonosok  lekérdezésünk napjától egy évre visszamenőleg a költségek és adók levonása nélkül. Ha ennél magasabb hozamot szeretnél elérni, akár magasabb kockázat mellett, akkor a következő, 2. fejezetet olvasd el az alacsony-közepes kockázatú befektetési jegyekről.

Vásárlás

a.) Korábbi hozamok összehasonlítása

Előző példáinkban szabad pénzeszközeink befektetése céljából a banki betétekkel és a lakossági állampapírokkal  foglalkoztunk. Most térjünk át a befektetési jegyekre, melyeknél jó választás esetén az előbbieknél több hozam realizálható. A hozamot a vételi és az eladási ár különbözeteként fogjuk realizálni, melyet a vételi, eladási jutalék és az értékpapír számlavezetési díja fog csökkenteni, az aktuális adólevonásokon kívül.

Tekintsük át a számlára megvásárolható befektetési jegyeket például a https://www.erstemarket.hu/ oldalán, vagy a https://hozamplaza.hu/hozamplaza/ oldalán.

Az "intelligens kereső" segítségével több szempont szerint is szűrhetjük egyszerre a forgalmazott befektetési jegyeket.

Mindenképpen döntenünk kell a futamidőről, a kockázatról és a devizanemről. Habár a befektetési jegyet bármikor megvásárolhatjuk és bármikor eladhatjuk, ajánlatos figyelembe venni a befektetési alap tájékoztatójában ajánlott tartási időt az esetleges veszteség elkerülése érdekében. Az is megtörténhet, hogy az adott kockázati kategóriában az eddig elért hozam kevés nekünk. Ha tudunk nagyobb kockázatot vállalni, akkor az elvárt minimális hozamot határozzuk meg egyik feltételként a kockázat helyett és/vagy a kockázati szintet magasabbra állítjuk. Itt jegyezzük meg, hogy a befektetési jegy eladásakor vagy azonnal megkapjuk az ellenértékét a megbízás napján (T nap) ha az forgalmi nap, de az is lehet, hogy csak másnap vagy később. Ezt az adatot megtaláljuk a befektetési jegy ismertetőjében. Az alacsonyabb kockázatú jegyeknél általában aznap megkaphatjuk az ellenértéket az adott (T) forgalmi napi aktuális árfolyam alapján, mivel ezek likvidek.

Először kisebb kockázatú és forint alapú befektetési jegyek vásárlásával kezdünk. Megvizsgáljuk, hogy a banki betéti és állampapír kamatoknál jobb nettó (költségekkel csökkentett) hozam érhető-e el ezekkel és milyen feltételek, rugalmasság, kockázatvállalás mellett. 

Ha bejelöljük a devizanemeknél a forintot (HUF), a kockázatot pedig a minimális-alacsony küszöbértékre állítjuk (egyelőre), akkor a válogatás eredményeként elsőként 5 szóba jöhető befektetési jegyet kapunk a táblázatban. A felsorolt adatok között van a befektetési jegyek neve, aktuális árfolyama, és hozam adatai. Utóbbiak szerint is végrehajtható rendezés, állítsuk be a sorrendet pl. a 3 havi hozamadatoknak megfelelő csökkenő sorrendben.

croppercapture_202_.Jpg

Láthatjuk, hogy a talált befektetési jegyek elmúlt 3 havi hozama nem valami fényes a (2015.01.31-i) lekérdezés alapján, a legmagasabb érték 0,31 % ebben a kategóriában. Tudnunk kell, hogy megfelelő választás esetén mentesülünk a hozamot terhelő 6 % EHO megfizetése alól - ezt a befektetési jegy tájékoztatójában jelzik - és bármikor kivehetjük a félretett-befektetett összeget tőkeveszteség nélkül, akár az eladás-megbízás napján. Azt is látnunk kell, hogy az EHO kedvezmény ilyen alacsony hozamok mellett nem bír nagy jelentőséggel. A táblázatban rákattinthatunk minden egyes befektetési jegyre és ott részletes adatokat kapunk róluk, mindezeket tartalmazva.

Ha bejelöljük a pipákat a tételek előtt, akkor össze is hasonlíthatjuk az éves hozamgörbéket egy grafikonon. Ezen az oldalon egyszerre hét tételt lehet összehasonlítani. Nézzük meg a válogatásunk eredményét, mely a lekérdezés napjától és a befektetési jegyek nettó eszközértékeitől függ. Ezek az adatok naponta változnak és frissülnek a forgalmazási napoknak megfelelően. Előfordulhat, hogy más weboldalon (pl. Hozamplaza) frissebb árfolyam és nettó eszközérték adatot találunk ugyanezekre az értékpapírokra, ha ebben a táblázatban nem a legfrissebb szerepel. Az új napi  adatokkal is előfordulhat, hogy a hozamsorrend nem változik. Ezt időszakonként ellenőrizhetjük akkor is, ha már megvettük a kiválasztott befektetési jegyet és árfolyam alakulását nyomon követjük.

Nem kell megbirkózni nehéz feladatokkal az alacsony kockázatú befektetési jegyek kiválasztásánál, de meg kell elégednünk kisebb hozammal, ha azokat választjuk. A magasabb kockázatú befektetési jegyek kiválasztásánál több mindenre figyelnünk kell (lásd tudástár).

Mentsük el a böngésző címsorában lévő hivatkozást, legközelebb ki sem kell töltenünk a szűkítő feltételeket, csak az oldalt kell letölteni újból és megkapjuk az alábbi táblázat frissített adatait bármikor. Viszont ha egy újabb befektetési jegy kerül a lekérdezési körbe, azt nem fogjuk látni, csak ha kitöltjük a lekérdezési feltételeket újból, törölve előtte a korábbiakat.

Ennek a táblázatnak a böngésző címe a következő:

https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/osszehasonlitas?funds=2782|2802|3362|2742|3312

croppercapture_204_.Jpg

market1013.bmp

Elemezzük ki az adatokat, melyik befektetési jegy látszik kedvezőbbnek az elmúlt év adatai alapján. Vegyük figyelembe azt az alapszabályt,  hogy a korábbi hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

---

Folytatás itt: http://befektetek.blog.hu/2015/01/31/milyen_befektetesi_jegyet_vegyek_420

Nézd meg ezt is!

https://www.aegonalapkezelo.hu/adv/hirek/hirek.php?hirId=10-1-tipp-befektetesi-alapok-vasarlasa-elott

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://befektetek.blog.hu/api/trackback/id/tr347126281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása