Befektetési technikák

Hova tegyem a pénzem?

Egyre több államkötvényt veszünk

2015. február 04. 22:04 - Pénzember

2015. február 4.

Decemberben 33 milliárd forint friss megtakarítás áramlott lakossági állampapírba, a növekedés gyakorlatilag a Prémium Magyar Államkötvény népszerűségének volt köszönhető. Tavaly a mintegy 311 milliárd forintos friss megtakarítással az állampapírok voltak a második legnépszerűbb befektetés a lakosság körében, a befektetési alapokba viszont kétszer ennyi pénz áramlott.

Tavaly egyértelműen a befektetési jegyek voltak az első számú megtakarítási célpont a lakosság számára – derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból. Összesen ugyanis 616 milliárd forint friss megtakarítást fektetetek befektetési jegyekbe az emberek, amivel 3881 milliárd forintra növelték az itt tartott pénzüket. A statisztikákból egyébként az is kiderül, hogy ugyan novemberben és decemberben már megtört a két éve tartó töretlen növekedési trend, és elindult a pénz kifelé a befektetési alapokból, valójában nem a lakosság, hanem az intézményi befektetők vették ki a pénzüket. A magánszemélyek ugyanis még mindig kedvelik ezt a befektetési formát, és decemberben 42 milliárd forint friss megtakarítást helyeztek el itt.

Bankbetétből viszont 2014-ben összességében távozott a pénz, ugyanis az év egészében 12 milliárd forinttal többet vettek ki az emberek, mint amennyit betettek. Itt úgy tűnik, hogy trendforduló van, ugyanis az év utolsó negyedében már nőtt a bankszámlán tartott pénz, míg a korábbi hónapok döntő részében jellemzően apasztották az emberek a bankszámlájukat.  

A második legnépszerűbb befektetés az állampapírok lettek 2014-ben. Az MNB statisztikái szerint tavaly novemberig 278 milliárd forint friss pénz gyűlt össze, ami az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) decemberi adataival együtt 311 milliárd forint friss pénz beáramlását mutatja az év egészében.

Már hosszabb távon gondolkodik a lakosság


Ugyanakkor a lakossági állampapírok állománya egy év alatt 723,3 milliárd forinttal nőtt. A két szám közti ellentmondás arra vezethető vissza, hogy például a háztartásokat segítő nonprofit intézmények is vehetnek ezekből a papírokból, és az MNB adatai szerint ezek 11 hónap alatt (november végéig) 78 milliárd forintért vásároltak. Másrészt, mint többször megírtuk, intézményi befektetők suttyomban elég szépen bezsákoltak a Bónusz Magyar Államkötvényből. Maga az ÁKK is elismeri, hogy az MNB „tizenegy havi adatai alapján joggal feltételezhető, hogy a 2014. évi nagymértékű lakossági állampapír állomány gyarapodásban az intézményi befektetők is jelentős szerepet játszottak” – derül ki a legfrissebb közleményből. Mi az intézményi vásárlásokat legutóbb 323 milliárd forintra becsültük, ami nagyságrendileg most is helyesnek tűnik.

Az viszont örvendetes, hogy – amennyiben kiszedjük az intézményi befektetők vásárlásait - úgy tűnik, tényleg a hosszabb távú megtakarítást részesíti már előnyben a lakosság, amikor állampapírba fekteti a pénzét. Az elmúlt időszakban ugyanis már jellemző volt, hogy inkább a többéves futamidejű papírokat vásárolták, mint az éven belüli lejáratúakat.

Az ÁKK adatai szerint decemberben 33,3 milliárd forinttal nőtt a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok állománya, ezen belül pedig az infláción alapuló kamatozású Prémium Magyar Államkötvények 32 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 4 milliárd, a Babakötvények állománya pedig 1,7 milliárd forinttal emelkedett. Az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,5 milliárd forinttal növekedett. A Kamatozó Kincstárjegyek állományában 7,5 milliárd forintos csökkenést könyvelhetett el az adósságkezelő. A Féléves Kincstárjegy összes mennyisége 0,3 milliárd forinttal nőtt. 

Tavaly összesen 723,3 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 100,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 7,6 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 584,9 milliárd, a Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 20,6 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 8,8 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban. 

2014. utolsó hónapjának végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2411,2 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1089 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 28,9 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 355,3 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 927,8 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 10,3 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2460 millió euró volt december végén.

http://azenpenzem.hu/cikkek/egyre-tobb-allamkotvenyt-veszunk/2323/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://befektetek.blog.hu/api/trackback/id/tr487142157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása