Befektetési technikák

Hova tegyem a pénzem?

Így lehetett nagyot kaszálni januárban

2015. február 06. 09:53 - Pénzember

Kiugró hozamok a hosszú kötvényalapoknál

2015. február 6.

A január minden várakozást felülmúló teljesítménnyel örvendeztette meg a befektetők egy részét. A hosszú kötvényalapoknál még húsz százalék feletti éves hozam is akad, a többség pedig évi 10-17 százalék között termelt a befektetőinek. A pénzpiaci alapok viszont alig hoznak valamit.

Kiemelkedő hozamokkal örvendeztették meg a hosszú kötvényalapok a befektetőiket, az éves hozamok ugyanis 15 százalék körüli magasságba repültek. Sőt, a legjobban teljesítő Erste XL Kötvényalap 23,60 százalékos éves hozamot tudott felmutatni. Mindezt úgy, hogy már legalább egy éve óvatosságra intenek minket a szakértők. (A legfrissebb részletes hozamok itt találhatóak.)

Persze az is igaz, hogy a pénz- és tőkepiacokon mozgalmas időknek lehettünk tanúi. „Most szinte minden héten kétszáz évenként előforduló eseményekkel találkozhatunk” – mondta Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója a cég e heti sajtótájékoztatóján. Úgy tűnik, a kötvényalapokba fektetők ebből szépen profitálhatnak. De nemcsak a hosszú, hanem a rövid kötvényalapokba fektetők is elégedettek lehetnek a többségében öt-hat százalék körüli éves hozamokkal. Ugyanakkor a pénzpiaci alapoknál a 1,5 százalék már a jobb teljesítmények közé tartozik.

A kockázatmentes hozamok a jövőben is alacsonyak maradnak. Duronelly Péter, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az infláció világszerte alacsony marad, és alacsonyak maradnak a kamatok is, sőt inkább az a kérdés, hogy ahol nem nulla közeliek – így Magyarországon is -, meddig tartanak.

Ennek fényében - és a pénzpiaci alapok jelenlegi teljesítményét elnézve – aligha reménykedhetnek a befektetők abban, hogy kockázat nélkül érdemi hozamokra tehetnének szert. Így nem csoda, hogy a pénzpiaci és likviditási alapokból távozik a megtakarítás, bár még így is itt tartják a legtöbb pénzt a befektetők (1471 milliárd forintot.) A kötvényalapok viszont népszerűek, ez a második legnagyobb kategória (1243 milliárd forint), viszont döntő részét a rövid és nem a hosszú kötvényalapok teszik ki.

A befektetési alapok továbbra is nagyon népszerűek a lakosság körében. Ugyan a statisztikák szerint novemberben és decemberben már elindult kifelé a pénz az alapokból, valójában – mint megírtuk– az intézményi befektetők vontak ki megtakarításokat. Ez mindössze két-három befektetési alapot érintett. A lakosság számára viszont továbbra is ez az első számú megtakarítási célpont. Decemberben 42 milliárd forint friss megtakarítást helyeztek el itt, tavaly pedig összesen 616 milliárd forint friss megtakarítást fektettek befektetési jegyekbe az emberek, amivel 3881 milliárd forintra növelték az itt tartott pénzüket. 

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/igy-lehetett-nagyot-kaszalni-januarban/2327/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://befektetek.blog.hu/api/trackback/id/tr597145879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása