Befektetési technikák

Hova tegyem a pénzem?

4. Milyen befektetési jegyet vegyek?

2015. február 01. 12:43 - Pénzember

Tanácsok kezdőknek

2. Alacsony-közepes kockázathoz sorolt befektetési jegyek

Korábbi maximális éves hozam: 21,71 %

Vásárlás

a.) Korábbi hozamok összehasonlítása

Korábban a minimális kockázatú befektetési jegyekkel foglalkoztunk, most térjünk át az alacsony-közepes kockázatú befektetési jegyek vizsgálatára.

Az Erste Market intelligens keresőjén beállítva a (HUF)  és az ( alacsony-közepes kockázat) szűrőket, kaptunk egy listát a forgalmazott ilyen befektetési jegyekről, melyen 40 tétel szerepel. A listát először rendezzük az ezévi hozamok  sorrendjébe. A 3 oldalas listán a legrosszabb ezévi hozam negatív (!), 16,95 %, a legjobb hozam pedig 7,95 % a lekérdezéskor.

Hasonlítsuk össze az egyes befektetési jegyeket a korábban ismertetettek szerint a korábbi hozamaik alakulása, a nettó eszközértékük és az adatlapjaikon található információk alapján, a jobb hozamoktól elindulva a rosszabb hozamok felé sorba véve a tételeket. Kihagyhatjuk a vizsgálatunkból azokat a befektetési jegyeket, ahol azok elmúlt időszaki hozamok nem érik el, vagy kevésbé haladják meg a korábban vizsgált minimális kockázatú befektetési jegyek hasonló időszaki hozamát. Hiszen ilyen hozamokra számíthatnánk kisebb kockázat mellett is. Így a három oldalas listánk lerövidül tulajdonképpen egy oldalra.

Tekintsük át az TOP7, azaz első 7 befektetési jegy főbb adatait.

1143.JPG

Nettó eszközérték szempontjából az első a Citadella Származtatott Alap, viszont az ezévi eddigi hozama nem kedvező a többiekhez képest. Az éves és és ötéves hozamok versenyében azonban már megállja a helyét.

Váltsunk oldalt, és nézzük meg hogy a Hozamplaza oldalán ugyanezekre a szűkítő feltételekre milyen listát kapunk. Itt a kockázati szintet a "mérsékelt"-re állítsuk be. Sajnos itt valamivel nehezebben boldogulunk, mivel az általunk már korábban vizsgált minimális kockázatú befektetési jegyeket is felsorolja a rendszer, azokat nem tudjuk kiszűrni belőle. Haladjunk tovább ezért az Erste Market-ről készített TOP7 listánk alapján, mely a korábbi tételeket nem tartalmazza.

Lépjünk be a Portfólió Varázslóba a regisztrációnkkal, és a TOP7 befektetési jegyet vegyük fel a következő, 2. sz. "Alacsony-közepes HUF" elnevezésű portfóliónkba a befektetési alapok nevét beírva a gyorskeresőbe, adatlapjukon a megfelelő ikonra kattintva. Mindegyik befektetési jegybe 500.000 Ft befektetési összeget tegyünk, hogy össze tudjuk hasonlítani a hozamokat a korábbi számításainkkal, forintban is. Most jön munkánk látványosabb része, az eddigi hozamok összehasonlítása különböző közös futamidőkre. Elsőként nézzük meg azt az időszakot, amire a rendszer automatikusan felajánlja a hozamszámítást, az elmúlt forgalmi hétre. Pipáljuk be, hogy mindegyik hozamgörbét egyszerre szeretnénk látni.

1241.JPG

Ebben az időszakban a Budapest Kötvény Alap és a Pioneer Magyar Kötvényalap teljesített jól, úgy hogy közben vissza sem esett a hozamuk, mivel a görbe végig felfelé ívelő. Kapcsoljuk ki a többi alap görbéjét, hogy ezt jobban láthassuk. A Generali Hazai Kötvényalap egy kezdeti visszaesés után szorosan megközelítette az előbbi két alap hozamszintjét. Nézzük meg a három alapot együtt:

1257.JPG

Következő hozamszámítási időszaknak adjuk meg az ezévet, az év elejétől a lekérdezés napjáig. (A rendszer automatikusan átírja a dátumokat, ha nem volt közös forgalmazási napi adat mind a 7 befektetési jegynél, így a 2015.01.02. és 2015.01.28. közötti időszakot vizsgáljuk.)

1341.JPG

Itt már láthatólag nagyobb mozgás volt az elmúlt 23 forgalmi nap alatt. Mit állapíthatunk meg? 1.) 2 alap hozama hektikusabban mozgott, mint a többieké, a maradék 5 alap viszonylag kiegyensúlyozottan teljesített. 2.) Az 5 alapon belül kettő hozamgörbéje egymással szinte szinkronban halad előre visszaesés nélkül, a többiekhez viszonyítva kevésbé ingadoznak  és magasabb hozamot is hoztak az időszak végére. Ebből az összehasonlításból is a Budapest Kötvény Alap és a Pioneer Magyar Kötvényalap került ki győztesen:

1358.JPG

Haladjunk tovább, most nézzük meg a hozamgörbéket az elmúlt három havi adatok alapján, 2014.10.28.-2015.01.28. között.

ijeszt.JPG

(folytatjuk - to be continued) 

***

Olvasd el ezt is:

https://www.aegonalapkezelo.hu/adv/hirek/hirek.php?hirId=10-1-tipp-befektetesi-alapok-vasarlasa-elott

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://befektetek.blog.hu/api/trackback/id/tr657129309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása